Svar på
Vanliga fågor - WordPress
Det finns gånger då man gör ändringar på sin WordPress-sajt, tittar i webbläsaren och inte ser någon skillnad över huvud taget. Nästa gång du river ditt hår över detta ska du veta att den överlägset vanligaste orsaken till problemet är cache. Både webbläsaren och WordPress kan spara en resurs i ett mer lättåtkomligt format för att snabba upp en webbplats. Detta kallas för cache och är något du kan behöva rensa när du har gjort dina ändringar.
Rensa cachen i webbläsaren
Statiska resurser (bilder, stilmallar, typsnitt och JavaScript-filer) brukar cachas i webbläsaren. Ofta räcker det med att ladda om sidan (F5
eller Ctrl + R
på Windows, Cmd + R
på Mac) för att ladda in dessa på nytt, men ibland behöver man ta det ett steg längre. I Chrome, Firefox och Internet Explorer trycker du Ctrl + Shift + Delete
. Bocka endast för ”Cache” (Internet Explorer kallar detta för ”Temporära internetfiler och webbplatsfiler”). I Safari är det istället Safari > Töm cache
.
Rensa cachen i WordPress
Om du har installerat något tillägg i WordPress som ska snabba upp webbplatsen (exempelvis ”WP Super Cache” eller ”W3 Total Cache”) är chansen stor att tillägget cachar ditt innehåll. För att rensa cachen i ”WP Super Cache” går du till Admin > Inställningar > WP Super Cache
och klickar på knappen ”Radera Cache”. För att rensa cachen i W3 Total Cache går du istället till Admin > Performance
och klickar på knappen ”Empty all caches”.
De flesta som ställer denna fråga är vana vid WordPress.com, som inte är det samma som en egeninstallerad version av WordPress. Sanningen är att WordPress inte har något inbyggt system för att samla och visa statistik. Det finns två olika lösningar på den här frågan.
a) Jetpack
Jetpack är ett tillägg som finns att installera för egeninstallerade WordPress-versioner. Tillägget ger dig många av de funktioner som finns på WordPress.com.
Värt att veta är att Jetpack är känt för att göra webbplatser långsamma, så ifall prestanda är viktigt för dig bör du undvika tillägget. Ifall du däremot saknar flera av de funktioner som finns på WordPress.com är denna lösning att föredra.
b) Google Analytics (rekommenderat)
Google erbjuder en gratis statistiktjänst vid namn Google Analytics, som används av ca 49% av alla världens webbplatser. Vissa kan tycka att Analytics är för avancerat och svårt att förstå, men det är helt klart värt att sätta sig in i tjänsten ifall man planerar att expandera.
Det finns även tillägg för att underlätta integreringen med WordPress.
Det kan vara väldigt frustrerande när Facebook väljer helt fel bild när man delar sin länk.
Open Graph
Facebook använder sig av något som kallas för Open Graph när de ska plocka ut information från en webbplats (däribland bilden), och ifall ingen OG-information hittas försöker Facebook gissa sig till informationen istället. Ibland lyckas de bra, ibland inte.
WordPress har inget inbyggt stöd för Open Graph, vilket gör att många får problem när de ska dela sina länkar på Facebook, men det finns tillägg som ger stöd för det. Personligen använder jag mig av tillägget WP Open Graph och tycker det fungerar mycket bra.
Facebook Debugger
Ibland räcker det inte med att endast lägga till OG-information på sin sajt. Facebook cachar all information när en länk delas så att de slipper hämta samma information igen nästa gång, vilket kan ge dig problem när du har ändrat något. Det finns dock ett väldigt enkelt sätt att rensa denna cache; skriv in din länk i Facebook Debugger och klicka på ”Felsökning” — klart!
